Vad tycker ni om det nya rökförbudet?

I somras, från den 1 juli så trädde ju det nya rökförbudet igenom. Detta förbud innebär att man nu inte kan röka på uteserveringar, utanför affärer och på lekplatser eller tågperronger. Sedan på en massa fler ställen, men jag tycker det är lite luddigt vad som gäller och inte gäller. Tydligen är det så att det gäller även bruk av e-cigaretter, vattenpipor och örtprodukter för rökning. Att snusa eller tugga nikotintuggumi omfattas dock inte av det nya förbudet. Lustigt att man inte ens får röka e-cigg, för det har ju tidigare gått att få göra det på platser där det inte vart tillåtet med vanlig rökning.

Kanske bra med rökförbud

Jag är ju inte rökare själv så påverkas inte direkt av förbudet. Men har vänner som är det. Därför jag har i alla fall lite koll på detta. Men även de säger att de inte riktigt vet var de får röka eller inte. Det är som sagt lite luddigt uttryckt vart det är förbud. 

Hittade en text som sa att sedan  tidigare är rökning förbjuden på platser inomhus dit allmänheten har tillträde, som lokaler för hälso- och sjukvård. Rökning är även förbjuden inomhus på restauranger. Den nya lagen utvidgar detta med att det är även förbud på vissa allmänna platser utomhus. Förbudet omfattar bland annat:

  • Uteserveringar
  • Bushållplatser och tågperronger
  • Lekplatser
  • Idrottsplatser
  • Entréer till rökfria lokaler och platser dit allmänheten har tillträde

Sen kanske det är lite tolkningsfråga, vad som är vad?

19 Sep 2019