Städa kylskåpet inte så jobbigt

Har du också ett kylskåp där du har skuffat undan en massa plastburkar längst in och helst inte vill veta vad som döljer dig i dem, efter några veckor? Ett tag trodde jag att kylskåp höll sig rena av sig själv, tills jag såg fläckar på hyllorna och insåg att det är jag som måste hålla kylskåp rena. Bor man ihop med andra, kan det vara lätt att tänka att "någon annan" borde hålla rent. Många stänger sonika kylskåpsdörren utan att göra något åt oredan i kylen med känslan av hopplöshet. Gör inte det, man kan faktiskt få ordning på sitt kylskåp. Vill man inte göra det fler gånger i veckan, är det en bra idé att städa kylen i samband med att du städar resten av köket.

Sju steg för att städa din kyl

1. Töm hela kylen. Det är lättare att städa ett kylskåp som är tomt. Dessutom får du chansen att slänga gammal mat och inte bara skuffa den längre och längre bak i kylen.

2. Plocka ut alla lösa delar, fyllor, plastbackar och allt som går att plocka ur. Ställ alla lösa delar i diskhon, eller om de inte ryms - varför inte i badkaret?

3. Diska alla fack, lådor och hyllor med vanligt diskmedel och diskborste.

4. Spraya allting i det numera tomma kylskåpet. Torka sedan kylskåpet uppifrån och ner med en disktrasa.

5. När alla lösa delar är torra, ställ in dem igen.

6. Ställ alla saker in i kylen. Organisera sakerna enligt frukost, middag, grönsaker, kött, till exempel. Eller enligt färg, eller enligt någon annan ordning så du snabbt hittar de saker du vill ha.

7. Avsluta med att torka hela kylens dörrar utanpå. Nu har du ett helt rent kylskåp!

16 Sep 2017